Oletko tullut päätökseen siitä, että kaipaat markkinoinnin koulutusta tai valmennusta, jotta saat yrityksesi markkinoinnin haltuun? Ennen kuin lähdet päätä pahkaa ensimmäiselle some-kurssille, olisiko syytä tehdä loogisessa järjestyksessä etenevä markkinoinnin opintosuunnitelma? Koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, tein sinulle listan markkinoinnin osa-alueista, jotka sinun tulisi ottaa juurikin tässä järjestyksessä haltuusi. Usko pois, tällä etenemissuunnitelmalla tulet säästämään roppa kaupalla aikaa, energiaa ja rahaa puhumattakaan siitä, että markkinoinnin oppimisesta tulee super paljon selkeämpää ja mielekkäämpää.
- Markkinointistrategian laatiminen
Tiedätkö mikä on kokemukseni mukaan markkinoinnissa kaikista vaikeinta? Se ei ole somepostausten keksiminen, nettisivujen tekeminen, uutiskirjeiden ajastaminen tai Google Adsin ymmärtäminen. Ylivoimaisesti vaikeinta markkinoinnissa on istua alas penkkiin, hakea tietoa, tutkia ja analysoida markkinoita sekä tehdä liiketoiminnan kannalta niitä ratkaisevimpia päätöksiä. Päätöksiä, jotka vastaavat kysymyksiin: Miksi, kuka, mitä ja kuinka? Tämä on perimmäisin syy siihen, miksi valta osalla suomalaisista Pk-yrityksistä ei ole markkinointistrategiaa. Ainakaan sen sanan mukaisessa merkityksessä.
Ajattele sotatilannetta, jossa kenraali ei malta tehdä omaa ajatustyötään, vaan sanoo sotamiehille, että ”hyökätkää minne ja miten haluatte, mutta muistakaa voittaa sota”. Sehän olisi täysin järjetöntä, eikö vain? Niin sodassa kuin markkinoinnissa, voittojen ja saavutettujen tulosten takana on ajan ja harkinnan kanssa laadittu voittava markkinointistrategia.
Joillakin ihmisillä menee markkinointistrategiasta puhuttaessa puurot ja vellit sekaisin. Strategiatyö on markkinoiden tiedustelua ja liiketoiminnan ison kuvan päätöksiä. Sillä ei ole mitään tekemistä Facebookin ja uutiskirjeiden kanssa. Ole siis tarkkana siitä, kenen strategiaoppiin päädyt.
Markkinointistrategia-valmennuksen tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat:
- Markkinatutkimus (määrällinen ja laadullinen)
- Trendit
- Kohderyhmän määrittely ja segmentointi
- Liiketoiminnalliset tavoitteet kohderyhmässä
- Positiointi
- Markkinointisuunnitelman tekeminen
Kun sinulla on yrityksesi markkinointistrategia hallussa, on aika viedä suunnitelmia käytännön tasolle. Tämä on huomattavasti helpompaa, kun strategiatyö on tehty huolella. Markkinointisuunnitelman toimenpiteet nimittäin ponnistavat laatimastasi markkinointistrategiasta.
Jos haluat tehdä kasvumarkkinointia eli haet markkinoinnin toimenpiteillä lisää myyntiä, taktinen markkinointisuunnitelma koostuu asiakkaasi ostopolun ymmärtämisestä (linkki markkinointioppaaseen) ja markkinointifunnelin rakentamisesta. Markkinointifunneli on digitaalisen markkinoinnin suunnittelun työkalu (linkki rakentamaani funneli-oppaaseen), jolla otat huomioon ihanneasiakkaasi kaikki ostopolun kaikki eri vaiheet, joihin suunnittelet kanavat, markkinointisisällöt ja markkinoinnin mittarit.
Jotkut ajattelevat, että markkinointisuunnitelma = markkinoinnin vuosikello, jonne lätkitään juttuja summa mutikassa. Markkinoinnin vuosikello on oiva työkalu toteutuksen koordinoinnissa ja ajastamisessa, mutta pelkästään sen avulla on vaikeaa hahmottaa markkinoinnin toimenpiteiden kokonaisuutta.
- Sisällöntuotanto
Kun markkinointistrategia ja taktinen suunnitelma on kasassa, on aika syventyä markkinointisisältöjen tuottamiseen. Markkinointisisältöjen muoto riippuu markkinoinnin kanavista ja kohderyhmäsi mieltymyksistä. Mahdollisuuksia on valtava määrä ja se tekeekin sisällöntuotannon opiskelusta mielenkiintoista.
- Markkinoinnin ja myynnin teknologiat
Markkinoinnin ja myynnin toimenpiteiden automatisoiminen on järkevää jopa pienelle yritykselle. Tämä maailma antaa sinulle täysin uuden ulottuvuuden digitaaliseen markkinointiin ja tehostaa toimintaasi 1000%.
Markkinoinnin ja myynnin teknologioita opiskellessa kannattaa myös ottaa huomioon GDPR-asetus, joka kieltää datan siirtämisen EU-alueen ulkopuolelle. Markkinoinnin softabisneksen kärjessä ovat amerikkalaiset järjestelmät, jotka houkuttelevat meitä edullisella hinnalla. Markkinoinnissa pätee kuitenkin sääntö, jota ei kannata unohtaa: Jos et maksa rahalla, maksat datalla.
- Liikenteen ostaminen eli maksettu mainonta
Digitaalista markkinointia voi tehdä 0 euron markkinointibudjetilla tai miljoonan euron markkinointibudjetilla. Se skaalautuu niin pienyrittäjän kuin jättikorporaation tarpeisiin. Kun haluat laittaa markkinointikoneistoon rahaa kiinni eli ostaa liikennettä esimerkiksi Facebookista tai Googlesta, on aika ryhtyä opiskelemaan valitsemiesi markkinointikanavien maksetun mainonnan toteutusta.
Apua mikä savotta, miten ikinä opin tämän kaiken!?! Näin tokaisi eräs Meemi Academyn opiskelija taannoin, kun keskustelimme hänen henkilökohtaisesta valmennussuunnitelmastaan. Siltä se tosiaan aluksi näyttää, mutta me emme nyt kuitenkaan puhu ydinfysiikasta. Muuten minäkään en olisi nyt tässä kirjoittamassa tätä blogia. Kaikki, jotka haluavat pystyvät oppimaan digitaalisen markkinoinnin salat, jos vain haluavat. Maalaisjärjellä, systemaattisuudella ja suunnitelmallisuudella pärjää pitkälle. Me Meemi Academyn valmentajat olemme täällä sinun apunasi ja tukenasi.